Wat voer je je zebravinkjes?

aug 21

Wat voer je je zebravinkjes?

Je kent ze wel de Biep Biep en Miek Miek vogeltjes, gezellige Zebravinkjes die niets liever doen dan nestjes bouwen en jonkies maken. Omdat deze kleine vogeltjes (gemiddeld gewicht 5 gram) zo veel energie verbruiken is een gezonde uitgebalanceerde voeding erg belangrijk. Daarnaast is een Zebravink ook een kieskeurig beestje, ze zal niet zomaar alles eten wat je ze voorzet. Vindt de ene Zebravink komkommer heel erg lekker, de ander zal er niet naar omkijken. Het is dus zaak dat je je vogeltjes leert kennen en weet wat ze willen.

Het basisvoer
Het standaardvoer van een Zebravink bestaat uit een zaadmengel voor tropische vogels aangevuld met graszaden en trosgierst. Ze eten geen gepelde haver, kemp- en lijnzaad. Daarnaast lusten ze graag groenten en fruit zoals ijsbergsla, komkommer, appel, opengebroken druiven, verse vijgen en opengesneden verse suikermaïs.

Krachtvoer
In de periode voor de leg en tijdens het grootbrengen van de jongen hebben ze behoefte aan dierlijke proteïnes en geef je ze kant en klaar eivoer (beetje vochtig maken, vinden ze lekkerder) of gekookt ei. Je kan ook zelf een krachtvoer maken van:

  • Fijn geschaafde wortel
  • Fijngemaakt gekookt ei, inclusief de schaal
  • Beetje griesmeel
  • Fijngemaakte droge kaakjes
  • Rijstbloem om het mengel droger te maken

Om de kalkhuishouding voor de snaveltjes, veren en de eitjes optimaal te houden dient er altijd een zeekatschelp aanwezig te zijn en voor een goede spijsvertering stellen ze voldoende vogelgrit ook zeer op prijs. Ondanks dat het van origine Australische woestijnvogeltjes zijn lusten Zebravinkjes graag elke dag vers mineraalwater. Natuurlijk zonder bubbels.