Waarom bijvoeren met ruwvoer noodzakelijk is

mei 23

In de vrije natuur zijn paarden meer dan de helft van de dag kwijt met het zoeken van voedsel. De tijd tussen verschillende ‘maaltijden’ is nooit langer dan vier uur. Paarden die worden gehouden door mensen hebben niet de mogelijkheid om de hele dag bezig te zijn met eten zoeken. En de tijd tussen voeren is vaak een stuk langer dan vier uur. Daarnaast is het spijsvertereingssysteem van paarden geevolueerd om continue een trage stroom van ruwe, vezelrijke en glucoserijke grassoorten te verwerken. Om te voorkomen dat paarden maag- en darmstoornissen ontwikkelen en om in de behoefte van (bijna) continu kauwen van paarden te voorzien is het dus belangrijk om ze ruwvoer te geven.

Wat is ruwvoer?

Ruwvoer is een soort veevoer wat een vezellengte van minstens 8 millimeter heeft. Veevoer zoals luzerne, gras, stro, hooi en snijmaïs vallen binnen de categorie ruwvoer. Naast paarden hebben ook herkauwers ruwvoer nodig voor een gezond dieet. Er moet echt een minimale hoeveelheid ruwvoer aan deze dieren worden gegeven om te zorgen dat de spijsvertering goed blijft werken.

Herkauwers en ruwvoer

Herkauwers zijn dieren die hun eten, nadat het in hun maag is geweest, nog een keer kauwen. Voorbeelden van herkauwers zijn schapen, geiten, herten en runderen. Het proces van herkauwen werkt het beste als er lange en stevige vezels in het eten van deze dieren zit. Als het ruwe materiaal van het ruwvoer tegen de penswand wrijft dan wordt namelijk het ‘herkauw effect’ ingezet. De maagwand trekt dan samen en zet zich uit, waardoor het voedsel wordt vermengd in de pens. Vervolgens gaan de micro organismen in de maag aan de gang met de mix van (half) verteerd voedsel en speeksel en worden de vezels afgebroken. Hoe meer contact de micro organismen hebben met de mix, hoe beter en sneller de vertering plaatsvindt.

Als ruwvoer zou worden vermalen in kleine vezelgroottes dan verliest het de goede eigenschappen zoals hierboven beschreven. Het is dus van belang dat de leverancier die ruwvoer aanbiedt dit in de juiste vezelgrootte verkoopt.

Het belang van ruwvoer

We hebben het belang van ruwvoer voor herkauwers laten zien. Maar hoeveel ruwvoer heeft een herkauwer eigenlijk nodig? Voor een herkauwer bestaat ruwvoer uit ieder ingrediënt dat een ‘lange herkauw waarde’ heeft. Dit betekent dat het formaat van de vezels van 8 mm tot ruim 38 mm of zelfs langer is. Grover materiaal met langere vezels moet herkauwd worden door het dier en verblijft ook langer in de pensmaag.

Dieren die in de weide rondlopen hebben de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op hun dieet. Als ze iets eten waardoor de pens zuurder wordt dan kunnen ze op zoek gaan naar voedsel wat een hoog vezelgehalte heeft om de spijsvertering weer in balans te brengen. Het meeste voedsel wat ze in de wei vinden zal echter al natuurlijk ruwvoer zijn.

Dieren die constant op stal staan hebben een veel minder gevarieerd dieet. Veel veevoer voor dieren op stal is extra fijn gemalen om de verteerbaarheid te verhogen. Het is dus juist voor dieren die geen toegang hebben tot natuurlijke voeding, zoals deze in de wei te vinden is, het vezelgehalte en de vezelgrootte in de gaten te houden. Iedere aanbieder van veevoeder kan je daar prima over adviseren.