Kattenvoer

sep 19

Kattenvoer

Wat voederen we de kat?
Droog, nat of rauwe voeding? We zien de laatste jaren weer een verschuiving naar het ‘oerdieet’ van de kat, namelijk rauw. Vroeger was er geen speciale voeding voor huisdieren en aten de poes en de hond gewoon mee met wat de pot schafte. Stond het onze Minnie niet aan dan ging ze maar vogeltjes of muizen vangen.

Met de komst van het blikvoer vertelden de experts dat dit uitgebalanceerde preparaat van slachtafval en zetmeel precies was wat onze kat nodig had. Later, toen de brokjes op de markt kwamen leerden we dat poes te veel last kreeg van tandplak met het natte voer en beter op brokjes kon leven. Kattenbrokjes werden zo samengesteld dat de kat aan al zijn voedingsstoffen kwam en het natte voer moesten we als lekkernij voor hem houden.

Wat eet een kat van nature?
Katachtigen eten van nature vlees in de vorm van zoogdiertjes, vogeltjes, insecten of vis als hij die te pakken kan krijgen. Normaal eet een kat geen granen of groenten. Graanproducten bevatten voor een kat slecht verteerbare eiwitten en groenten hebben ze helemaal niet nodig. Een poes met nierproblemen mag zelfs totaal geen voer hebben waarin meel verwerkt is. Het blik- en droogvoer bestaat echter voor een groot deel uit graanproducten en bij sommige merken ook uit groenten.

Wat kunnen we concluderen?
Dat poes waarschijnlijk het gelukkigst is met natuurlijk voer. Rauw (orgaan)vlees, botjes, eieren of yoghurt. Als poes niet wil kluiven of met een bevreemde blik naar u opkijkt, maal het dan fijn of meng er wat ‘bekend’ voer doorheen. Omdat de darmen van onze huisvriend er onrustig van kunnen worden kunt u niet direct overschakelen op natuurlijk voer. Laat poes eerst zelf kiezen en voor het daarna langzaam op.