Hoe hou je je varkens gezond met varkensvoer

aug 02

Hoe hou je je varkens gezond met varkensvoer

Om een varken gezond te houden moet je niet alleen varkensvoer geven, je zult ook naar de varkens moeten kijken. Varkens hebben ze neiging te dik te worden, dat moet je dus proberen te voorkomen. Anderzijds moet je varkens ook niet ondervoeden, dan komen ze belangrijke voedingsstoffen tekort. Veel veehouders kiezen voor Premix varkensvoer omdat daar alle voedingsstoffen reeds in de juiste verhouding aanwezig zijn. Daarbij zijn er voor elke toepassing en doelstelling afwijkende soorten varkensvoeders in de handel verkrijgbaar.

Wat is varkensvoer?

Varkensvoer is veevoeder dat specifiek gericht is op varkens. Hoewel varkens doorgaans niet zo kieskeurig zijn wanneer het om voer gaat, is het toch af te raden om varkens brood te voeren. Daar zitten teveel koolhydraten in, en te weinig vezels. Dit heeft tot gevolg dat de ontlasting te dun wordt. Andersom zou voeding op basis van teveel vezels en te weinig koolhydraten weer kunnen leiden tot verstopping. Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met de toepassing. Een varken dat bestemd is voor de slacht zal ander varkensvoer nodig hebben dan een fokvarken. Ook in de levensloop van het dier zul je regelmatig van voeding moeten wisselen. Op basis van Premix varkensvoer kun je de voedingsstoffen in precies de juiste verhoudingen geven. Dit kan tijd en kosten besparen, je moet wel extra opletten van welke bronnen de ingrediënten afkomstig zijn.

Hoe wordt varkensvoer gemaakt?

Sinds het begin van de twintigste eeuw wordt varkensvoer industrieel geproduceerd. Er werden eenvoudige doch voedzame brokken gemaakt op basis van graanafval. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten mengvoeder zoals:

 • Biggenkorrel
 • Biggen Speenkorrel
 • Biggen Speciaalkorrel
 • Startkorrel
 • Fokvarkenskorrel
 • Vleesvarkenskorrel

Voor elke toepassing bestaat er dus een ander soort varkensvoer op basis van een afwijkende samenstelling. In Nederland wordt het voer doorgaans in brokken geproduceerd. Vaak wordt hierbij een bindmiddel als melasse gebruikt, vervolgens wordt het voeder geperst of uitgetrokken naar de gewenste vorm.

Samenstelling van varkensvoer

Het is van belang dat de voedingsstoffen van varkensvoer in de juiste balans zijn. Zo zul je met voer op basis van veel koolhydraten merken dat het varken een vrij dunne ontlasting krijgt. Dat betekent dat er te weinig vezels in het varkensvoer aanwezig zijn. Goede voeding voor varkens heeft daarmee de juiste balans van koolhydraten voor snelle energie, vezels voor een goede spijsvertering, en de juiste bouwstoffen voor een gezond varken dat zich op de juiste wijze ontwikkelt.

Premix varkensvoer

Bij Premix varkensvoer wordt de samenstelling op voorhand geoptimaliseerd voor een specifieke toepassing. Een fokvarken zal een andere voeding nodig hebben dan een vleesvarken om optimaal te presteren. Net zoals varkens gefokt worden naar specifieke kenmerken, geldt dat ook voor de verschillende soorten veevoeder. Dit zijn de eigenschappen die in diverse hoeveelheden terugkomen in varkensvoeder:

 • Koolhydraten
 • Eiwitten / proteïnen
 • Vetten
 • Vitamines
 • Mineralen
 • Aminozuren

Bij Premix varkensvoer worden bovenstaande eigenschappen in de meest optimale samenstelling bij elkaar gevoegd. Dat betekent niet dat elk soort varkensvoer uitgaat van dezelfde ingrediënten. Zo kunnen koolhydraten vanuit diverse bronnen komen, hierbij wordt nauwlettend gekeken naar de grondstofprijzen. Wanneer grondstoffen goedkoper uit een bepaald soort product kunnen worden gewonnen zal dit de voorkeur hebben. Daarnaast speelt uiteraard ook de voorkeur van de veehouder een rol.